Studenten OV-chipkaart

Een studenten OV-chipkaart is een OV-chipkaart met het studentenreisproduct dat studenten ontvangen wanneer ze recht hebben op studiefinanciering. Met de Ov studentenkaart reis je afhankelijk van het gekozen abonnement doordeweeks of in het weekend gratis met het openbaar vervoer. Of je in de vakantie en op feestdagen gratis kunt reizen met het OV is ook afhankelijk van het type abonnement dat je hebt gekozen.

studenten OV chipkaart

Soorten studenten OV-chipkaart

Er zijn twee soorten studenten OV-chipkaart: je kan een OV studentenkaart hebben met een weekabonnement of een OV studentenkaart  met een weekendabonnement. Afhankelijk van je wensen en je situatie is het verstandig om voor een week- of een weekendabonnement te gaan.

Wanneer is mijn studenten OV-chipkaart geldig?

Wanneer je studenten OV geldig is, is afhankelijk van welk abonnement je hebt gekozen. Heb je gekozen voor een week studenten OV-chipkaart, dan is je OV-chipkaart doordeweeks geldig in de zin dat je gratis kunt reizen en moet je in weekenden en in vakanties betalen voor het gebruik van het OV. Je reist wel met korting. Een weekend studenten OV-chipkaart werkt andersom. Je reist in weekenden en in de vakanties gratis, maar reist doordeweeks met korting met het OV. Is mijn studenten OV-kaart geldig in 2012?

Is mijn studenten OV-chipkaart geldig in de vakantie?

Of je in de vakantie en op feestdagen gratis kunt reizen met je studentenreisproduct, is afhankelijk van het soort abonnement dat je hebt gekozen. Heb je gekozen voor een weekendabonnement, dan reis je gratis in vakanties. Heb je echter gekozen voor een weekabonnement, dan zal je slechts met korting kunnen reizen in de vakantie. Je kunt trouwens wel wisselen van abonnement, zoals je hieronder kunt lezen.

Hoe kan ik mijn reisproduct ophalen?

Je kan je reisproduct ophalen bij bepaalde OV-chipkaart automaten. Dit doe je de eerste keer dat je je OV-chipkaart gebruikt. Je krijgt dan standaard een weekabonnement op je OV-chipkaart en een kortingsabonnement voor in het weekend. Op de website van de DUO kan je aangeven dat je in plaats van een week studenten OV-chipkaart een weekend studenten OV-chipkaart wil ontvangen. Je kan ook later van abonnement wisselen en een weekendabonnement kiezen. Wisselen van abonnementen kan je gratis twee keer per jaar doen, maar niet in de periode tussen 1 mei en 1 september. 

Hoe kan ik wisselen van soort abonnement?

Je kan wisselen tussen een studenten weekabonnement en een studenten weekendabonnement door in te loggen op de website van het DUO. Je geeft daar aan wat voor abonnement je wenst te hebben op je OV-chipkaart. Het abonnement kan vervolgens binnen vijf werkdagen worden opgehaald bij een ophaalautomaat. Je haalt het abonnement op door bij de juiste automaat de instructies te volgens die het apparaat aangeeft.

Weekabonnement studenten OV-chipkaart

Voor studenten die wekelijks heen en weer reizen tussen hun studie en hun huis, is een week OV-chipkaart meestal de verstandigste keuze. Je reist dan doordeweeks gratis en in het weekend moet je betalen voor het OV. Je reist echter nog steeds met 40% korting met de trein. Reis je met stads- en streekvervoer, dan reis je met 34% korting. Ook als je wel op kamers zit of in de stad van je opleiding woont, kan het lonen om toch voor een weekabonnement te gaan op je OV-chipkaart, als je bijvoorbeeld erg veel met de bus moet reizen doordeweeks en bijvoorbeeld niet ieder weekend naar je ouders reist. Een week studenten OV-chipkaart heeft als nadeel dat je in de vakanties, net zoals in de weekenden moet betalen voor het OV.

Weekendabonnement studenten OV-chipkaart

Een weekend studenten OV-chipkaart is handig voor studenten die op kamers wonen en lekker met de fiets naar colleges gaan. Doordeweeks maak je nagenoeg geen gebruik van het openbaar vervoer, waardoor je doordeweeks geen gratis OV nodig hebt. In het weekend reis je wel eens naar het huis van je ouders, waardoor je dan wel gratis wil kunnen reizen. Daar komt bij dat het goed uit komt dat je ook in de vakantie gratis kan reizen, terwijl dit bij een week studenten OV-chipkaart niet het geval is. Doordeweeks reis je met korting met een weekend OV studentenkaart.

Moet ik inchecken met een studenten OV-chipkaart?

Tegenwoordig moeten studenten ook inchecken met hun OV-chipkaart, niet alleen in de bus en de tram, maar ook in de trein. Na de introductie van de studenten OV-chipkaart hoefden studenten eerst nergens in te checken met hun chipkaart, vooral omdat de systemen nog niet goed werkten met aan de ene kant een gratis reisproduct, maar aan de andere kant een kortingsreisproduct. Ook bij de NS moet sinds januari 2012 altijd worden ingecheckt met de studenten OV-chipkaart.

Reacties

vorig jaar studenten ov stop gezet, hoe kan ik die nu weer activeren ? station Breda maandag geprobeerd lukte niet

Ik heb een weekendstundenten ov, kan ik hiermee aan de balie korting krijgen op een kaartje voor de week mee te reizen? Ik betaal liever niet met pin of ov, als de mogelijkheid er is betaal ik liever contant. Mvg, Jelle

ik heb mijn studenten ov stopgezet. Hoe moet ik het weer activeren ?

Ik ben het afgelopen half jaar met de fiets naar school geweest en nu wil ik graag mijn ov toch nog hebben. Op mijn DUO staat bij "Reizen": Weekabonnement - vanaf 01-01-2012 - Niet opgehaald Wat moet ik nou doen en waar moet ik hem ophalen? M.v.g. Anne

Ik heb 1 week geleden mijn OV stopgezet omdat ik zou gaan studeren in het buitenland. Nu gaat dit niet meer door. Hoe activeer ik mijn OV kaart nu weer?

Hallo, Ik heb nu hetzelfde probleem, mijn studie in het buitenland gaat ook niet meer door. Ik kan mijn OV ook niet meer activeren.. Is het probleem bij jou ondertussen wel al opgelost?

klopt het dat als je als student je OV kaart stop zet , je per maand een vergoeding ontvangt?

Ik heb een gebroken ov-chipkaart , maar de vraag is kan ik me zaldo onlinne via internet terug bekijken ??

ik ben niet meer in staat om met mijn ov kaart in te checken bij bus of trein stations/haltes. ik heb iedere dag het openbaar vervoer nodig dus dat is nogal onhandig, vandaar de vraag: wat nu??

vervangende kaart kost 11 euro dan krijg je je saldo terug gestort op je rekening. Als het niet jou schuld is waardoor de ov stuk is kan je klacht indienen en krijg je de 11 euro terug.

Ik heb mijn ov chipkaart aangevraagd, deze heb ik binnen alleen moet ik nog activeren. Dit kan pas als mijn duo en dat soort dingen ingaan, kan ik wel met de 40% korting reizen of nog niet?

Hoi, ik wil deze vakantie een extra vak volgen aan de uni en ik vroeg me af hoe het dan zit met de reiskostrn. Kan ik die terugkrijgen?

Hallo, ik vroeg mij af of ik ook een 3e keer kan wisselen en hoe duur wordt dit dan? Wat houdt 2x/jaar in? is dit een studiejaar of een kalenderjaar? Bedankt!

Hoi, ik heb mijn studentenOV stopgezet voordat ik vertrok naar mijn stage in het buitenland. Ik ben net terug en studeer 31 augustus af. ik kan bij de NS geen kortingskaart meer aanvragen omdat dit maar kan tot 3 maanden na het stopzetten. Hoe kan ik mijn studentenreisproduct heractiveren?

Vorige week ging mijn ov kapot, maar i.v.m eerdere keren dat ik via telefonisch contact het opnieuw ging aanvragen had ik geen keuze om weer dezelfde foto erop te laten plaatsen. Maar hier lijk ik niet meer op, want het is een oude foto. En dus moest ik telkens mijn ID laten zien om te bewijzen dat ik dit wel was. Dus heb ik via internet een nieuwe aangevraagd zodat ik mijn foto kon veranderen. Maar natuurlijk staat mijn studenten reisproduct hier niet op. Hoe kan ik dit aanvragen zodat dit op mijn nieuwe kaart komt?

ov

Moet ik in de vakantie mijn over stopzetten of gaat dit automatisch.in september ga ik verdere mijn studie.

ik verander van school ik ben 18 jaar moet ik nu wat aan mijn ov regeling veranderen of blijft dit gewoon doorlopen

ik heb mijn studenten ov stopgezet. Hoe moet ik het weer activeren ?

hoe activeer ik mijn studentenovkaart

Hallo, Ik kan nog steeds nergens een duidelijk antwoord krijgen. Ik krijg wel studiefinanciering en dus daarbij ook het OV. Echter haal ik deze kaart NIET op. blijft nu mijn schuld oplopen of blijft hij staan zolang ik hem niet gebruik?

Hallo, zolang u uw studenten OV niet aanvraagt gebeurd er ook niks. U hoeft hier dus ook geen kosten voor te betalen. Als u gebruik wilt maken van een studenten OV dan moet deze eerst aangevraagd worden met allerlei persoonlijke gegevens.

Ik heb laatst mijn weekabo opgehaald en nu staat er in mijn duo dat ik een weekend abo heb en dat die nog niet is opgehaald. Maar ik wil helemaal geen weekendabo . Kan ik nu gewoon reizen doordeweeks met mijn ov ?

Ik heb op 29 april mijn wissel van week naar weekend abonnement verstuurd. Echter duurt het 5 werkdagen voordat ik het kan activeren wat dus valt na 1 mei. Kan het dan nog wel?

Heb een 8 jaar oud studenten een reisptoduct of niet?

Ik heb zelf een week abonnement, dus kan ik in de weekenden en vakanties niet gratis reizen alleen met korting, maar in welke periode in de zomervakantie kun je niet gebruik maken van je studenten OV? Graag een datum van/tot.

Mijn OV kaart gaat in per 1 oktober, maar het schooljaar begint op 1 september. Kan ik in deze periode wel met korting reizen?

Ik zie hier allemaal goeie vragen staan maar nergens staan antwoorden bij.

Reactie toevoegen

CAPTCHA

Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.