OV-chipkaart opladen

Als je een OV-chipkaart wilt gebruiken moet je er eerst voor zorgen dat je OV-chipkaart is opgeladen. Het saldo van een OV-chipkaart kan je op een aantal manieren opladen. Hoe laad je het saldo van je OV-chipkaart op?

Hoe werkt de OV-chipkaart?

Voordat wordt ingegaan op het opladen van de OV-chipkaart, is het belangrijk om te weten hoe de OV-chipkaart eigenlijk werkt. Een OV-chipkaart is eigenlijk bijna hetzelfde als een normale chipknip op je bankpas. Je laadt de chipkaart op en je kunt hem gebruiken. Dit doe je bij een oplaadpunt. Als je wilt reizen met het OV, dan check je in met je OV-chipkaart en vervolgens kan je reizen. Steeds vaker zien we poortjes op het station, waardoor je zonder inchecken en uitchecken niet het station kunt verlaten.

Hoe kan ik mijn OV-chipkaart opladen?

Je kunt de OV-chipkaart op een aantal manieren opladen. De eerste manier is handmatig opladen bij een oplaadpunt. Je kan er ook voor kiezen om de OV-chipkaart automatisch te laten opladen. Dit kan echter alleen bij een persoonlijke OV-chipkaart en niet bij een anonieme OV-chipkaart.

Handmatig opladen OV-chipkaart

De eerste manier om je OV-chipkaart op te laden is handmatig opladen bij een oplaadpunt, zoals de gele automaten op het station. Op deze manier heb je zelf controle over hoeveel saldo je op je OV-chipkaart zet. Je bepaalt immers zelf of je je OV-chipkaart oplaadt als deze (bijna) leeg is.

Gele NS oplaadautomaat

OV-chipkaart opladen NS automaat

Je kan je OV-chipkaart bijvoorbeeld opladen bij een NS automaat. Je gaat als volgt te werk. Eerst kies je links op het touchscreen voor ‘OV-chipkaart’. Vervolgens krijg je een menu te zien en moet je je OV-chipkaart voor de OV-chipkaartlezer aan de rechter zijde van de automaat houden. Je ziet nu het saldo dat op je OV-chipkaart staat. Vervolgens kies je ervoor om het saldo van je OV-chipkaart op te laden. Kies met hoeveel euro je je chipkaart wil opladen en kies vervolgens de betalingsmethode. Meestal kan je kiezen tussen betalen met muntgeld of betalen met een bankpas. Volg vervolgens de instructies op de automaat en houd je OV-chipkaart na het betalen nogmaals voor de OV-chipkaart lezer. Je OV-chipkaart is nu opgeladen.

OV-chipkaart opladen gele oplaadautomaat

Ook bij een gele oplaadautomaat kan je het saldo van je OV-chipkaart verhogen. Ook dit gaat eenvoudig. Eerst steek je je OV-chipkaart in de kaarthouder van de automaat, die meestal ergens rechtsonder zit. Vervolgens zie je op het scherm je saldo staan en kan je kiezen voor de optie om het saldo op te laden. Nadat je hier het gewenste bedrag hebt gekozen waarmee je het saldo wil verhogen zal je meestal je pinpas in de linker kaartlezer moeten steken om vervolgens te betalen (meestal kan je slechts met een pinpas betalen). Volg de instructies op het scherm en je OV-chipkaart is opgeladen.

Waar kan ik mijn OV-chipkaart opladen?

Je kan OV-chipkaart oplaadpunten vinden op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld op een treinstation of in de supermarkt of het postkantoor. Ook bij bijvoorbeeld de Subway kan je je OV-chipkaart tegenwoordig opladen. Op het treinstation hebben de grote NS automaten doorgaans de mogelijkheid om het saldo van je OV-chipkaart te controleren en om het saldo van de OV-chipkaart op te laden. Bij supermarkten en bij sommige postkantoren staat vaak een gele OV-chipkaart automaat, die eveneens het saldo van je OV-chipkaart kan zien en je chipkaart kan opladen. Je chipkaart laad je op door de instructies op het scherm van het oplaadpunt te volgen, waarbij je soms de keuze hebt om te betalen met je pinpas of met contant (muntgeld). Een lijst met OV-chipkaart oplaadpunten door heel Nederland kan je hier vinden.

Automatisch opladen OV-chipkaart

Automatisch opladen van je OV-chipkaart kan je doen via www.ov-chipkaart.nl. Je moet dan een account aanmaken, waarbij je kan instellen dat er maandelijks een bepaald bedrag op je OV-chipkaart wordt gestort. Je geeft hiervoor een doorlopende machtiging voor het automatisch opladen via een iDEAL betaling van €0,01. Automatisch opladen zorgt ervoor dat wanneer je saldo lager dan 5 euro wordt, er automatisch 10, 20 of 50 euro wordt overgeschreven naar de OV-chipkaart. Je kan uiteraard zelf kiezen welk bedrag je automatisch wil laten overschrijven.

Wat is het maximale saldo dat op de OV-chipkaart kan staan?

Hoeveel geld kan je maximaal op je OV-chipkaart opladen? Het maximale saldo dat je op je OV-chipkaart kunt zetten is €150 euro.

Studenten OV-chipkaart opladen

Je kunt ook een studenten OV-chipkaart opladen. Wanneer je buiten je abonnement reist met een studenten OV-chipkaart, reis je namelijk niet gratis, maar reis je met 40% korting op het normale OV-tarief als je met de trein reist en 34% korting als je reist met stads- en streekvervoer. Je moet uiteraard je OV studentenkaart wel opladen om met korting te kunnen reizen.

Reacties

wat als je hebt opgeladen, hele cyclus goed afgerond, blijkt even later dat er niets op je ov staat maar het bedrag wel van je rekening.

Dit is mij ook gebeurd, later bleek dat ze 12 keer de ritprijs hebben afgeschreven. Aangegeven bij arriva snel kaart opgeladen dit keer wel met succes. Nu zeggen ze eigenlijk dikke pech gewoon betalen, je hebt hem te laat opgeladen. Tja dat geef ik toch in me mail aan, duhhh. Omdat systeem niets aangeeft moet ik gewoon extra betalen voor een reis dat al betaald is. WTF! Wat is dat voor service, lang leve de techniek dat falen heet en klanten dus extra geld uit de zak klopt. Das een lekker extraatje voor Arriva? Goede klantafhandeling ook! Petje af!

Dat heb ik ook regelmatig, hoe los je dit op?

Had ik ook..ik moest zelf gaan kijken van welke leverancier de automaat komt en daar vervolgens naar bellen....echt niet normaal..vooral omdat die automaat meer dan tien km weg staat en ik daar niet kom normaal gesproken....

Ik vind het echt raar dat je niet gewoon met briefgeld je ov kan opladen. Als ik mijn pinpas niet bij me heb, wil ik er vanuit kunnen gaan dat ik geen 3 kilo kleingeld nodig heb als ik naar Rotterdam moet. Ik vind wel dat ze dit mogen aanpassen. Dit is namelijk niet zo fijn.

Helemaal mee eens

ik wil voor mijn dochter een maand of jaarabonnement afsluiten op het traject Zuidhorn -Groningen. Wat zijn de kosten voor een maandkaart en een jaarkaart en hoe vraag ik dat aan. Zij heeft inmiddels een persoonlijke OV kaart. Ik hoor graagvan u. met vriendelijke groet, Irene van Ringen

Geeen kosten mevrouwtje

Ik heb pas een anonieme ov chipkaart met 15 euro erap als ik wil inchecken hou ik hem dus voor zoon paal staat er te weinig saldo terwijl ik van Rosmalen naar Denbosch is wat bij een papieren kaartje 4,20 is. Hoe kan dit? Ik had hem wel al geactiveerd.

Hey robin, als je met ns treinen gaat heb je minimaal 20 euro erop nodig en waarschijnlijk omdat sommige dan 10 erop zoude doen en een reis van 20 zouden maken en dat niet kunnen achterhale ofzo

De NS hanteert een minimum instap saldo tarief van 20 euro. Ariva van 10 euro.

Waarom kan ik mijn ov kaart niet online opladen?

Je stapt in en merkt dat je geen saldo hebt (rood licht), je hebt geen cash bij je maar moet wel reizen, dan komt er een controle en krijg je een boete......automatisch opladen van een anonieme kaart kan niet en opladen in de tram ook niet......waarom worden die anonieme kaarten dan verkocht? Zo loop je vaker de kans een boete te krijgen en dat is niet fair.......

Waarom kan je eigenlijk niet zien via de bank welke kaart er opgewaardeerd is qwa nummer of iets dergelijks wordt het een stuk overzichtelijker van ook bij storing en klachten

Wou graag weten of ik gewoon 4 euro als start bedrag er op kan zetten

Dat kan. Al begin je met 1cent

Een anonieme ov kaart kan men (ook) via internet opladen (saldo toevoegen)

Reactie toevoegen

CAPTCHA

Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.