Is mijn OV studentenkaart geldig 2016

Veel studenten vragen zich af wanneer hun week of weekend studenten OV-chipkaart geldig is. Voor beide abonnementen gelden verschillende regels.

Is mijn week OV-chipkaart geldig?

Een week OV-chipkaart is, zoals het woord ‘week’ al suggereert, doordeweeks geldig op werkdagen. Je kunt dus van maandag t/m vrijdag gratis reizen met een week OV studentenkaart. Om precies te zijn reis je tussen maandag 4.00 uur en zaterdag 4.00 uur gratis. In het weekend, tussen zaterdag 4.00 uur en maandag 4.00 uur reis je met korting. Het zelfde geldt voor vakanties anders dan Goede Vrijdag (dat op 3 april valt).

Is mijn weekend OV-chipkaart geldig?

Een weekend studenten OV is geldig in het weekend, maar ook in de vakantie en op feestdagen. Ook op Goede Vrijdag is je weekend abonnement - net zoals met een week OV - geldig. Je reist dan gratis met het openbaar vervoer. Doordeweeks zal je echter slechts met 40% korting kunnen reizen met een weekend ov-chipkaart, als je met de trein reist. Reis je met stads- en streekvervoer, dan reis je met 34% korting.

Is mijn week OV-chipkaart geldig in de vakantie?

In de vakantie gelden andere regels voor de studenten week OV-chipkaart. Je reist dan met 40% korting met de trein en 34% met stads- en streekvervoer. Wanneer is dit het geval? Hieronder volgt een overzicht van de vakanties, waarin je niet gratis reist met je week OV-chipkaart.

Is mijn weekend OV-chipkaart geldig in de vakantie?

Studenten met een weekend OV studentenkaart kunnen in de vakantie en op feestdagen gratis reizen met het openbaar vervoer.

Vakantie OV-chipkaart

Bij de volgende vakanties kun je niet gratis reizen met je week OV-chipkaart, maar wel met een weekend OV-chipkaart:

 • 16 juli 4.00 uur tot 16 augustus 4.00 uur reis je met een week abonnement slechts met korting, maar met een weekend OV reis je gratis in de weekenden.
 • Ook op de feestdagen die in de volgende paragraaf worden genoemd reis je met korting.

Feestdagen 2016

De volgende dagen zijn feestdagen in 2016, waarbij je met een studenten week OV met korting reist en met een studenten weekend OV-chipkaart gratis kunt reizen:

 • Zondag 1 januari 2016 op Nieuwjaarsdag
 • Zondag 27 maart 2016 op Eerste Paasdag
 • Maandag 28 maart 2016 op Tweede Paasdag
 • Woensdag 27 april 2016 op Koningingsdag
 • Donderdag 5 mei 2016 op Bevrijdingsdag
 • Donderdag 5 mei 2016 op Hemelvaartsdag
 • Zondag 15 mei op 2016 Eerste Pinksterdag
 • Maandag 16 mei op 2016 Tweede Pinksterdag
 • Zondag 25 december2016  op Eerste Kerstdag
 • Maandag 26 december 2016 op Tweede Kerstdag

OV-chipkaart kalender

Voor een overzichtelijke weergave van wanneer je OV-chipkaart geldig is kan je een kijkje nemen op de OV-chipkaart kalender.

Reacties

Zondag 8 april eerste paasdag en Zondag 9 april tweede paasdag? Foutje dus ;)

Nee want 2de paasdag wordt als een zondag beschouwd.

Zondag 8 april eerste paasdag en Zondag 9 april tweede paasdag? Foutje dus ;)

Nee, geen foutje.. Je reageert op de feestdagen vaN 2012 ;)

Dus tussen 16 juli en 16 augustus kun je altijd gratis reizen met een weekend OV?

Ik heb een vraag... Als ik mijn week ov voor 16 juli omzet in het weekend ov, kan ik hem dan weer omzetten voor 16 augustus weer in een week ov? Zodat ik weer naar school kan gaan.. En hoelang duurt zoiets voordat het is omgezet.

Ja

ik heb vandaag mijn studenten week ov opgehaald, maar ik moest net alsnog betalen voor de bus. het is wel mijn eerste jaar dat ik hem heb. Hoe kan dat?

Je kunt nu wel reizen met je ov kaart maar het studentenreisproduct gaat pas in in de maand dat je studiefinanciering ook in gaat. Dat zal dus waarschijnlijk in september zijn

Heb Ov. Studenten week kaart,is deze geldig in kerstvakantie. (21 december t/m 7 januari 2013). Vriendelijke groet Sjoukje

Ik heb een weekend ov nu en deze is geldig vanaf vrijdag om 12:00. Maar als ik om 11:51 de trein neem, wordt deze dan om 12:00 automatisch omgezet in een gratis reis? Dus dat ik alleen die 9 minuten betaal met 40% korting? of moet ik dan in en uit checken..

Hoi, Ik heb een week ov, en ik vroeg me af of die ook geldig is in bus 58 (van de Niag, Duitse vervoerder) en bus 57 (van Bing, Nederlandse vervoeder). Beide bussen rijden over de grens, vraag is dus of je ook gratis reist over de grens. Dus in Duitsland. Ik weet dat je daar met ov chip kan inchecken en dat is ook het enige wat ik daarover op internet kan vinden en zelf ook heb ondervonden. Of je studentenreisproduct of kortingsproducten ook in Duitsland gelden staat nergens. Dus vandaar mijn vraag.

Hoi, Ik reis af en toe met de bus 58 (duitse niag) of 57 (nederlandse breng) naar kranenburg. Ik vroeg me af of mijn weekov in deze bussen ook geldig is op het duitse grondgebied. Dus of ik gratis kan reizen doordeweeks naar Kranenburg. Ik weet dat er in de bussen van Niag incheck apparatuur is en dat je je chipkaart kan gebruiken. Dat is dus niet mijn vraag. Op dit apparaat kan ik trouwens niet aflezen of ik voor mijn reis betaald heb. Ook vroeg ik me af of de ned kortingsabbonnenmenten geldig zijn op de duitse lijn. De Duitse zijn dit, ook op het nederlandse grondgebied. Geld dit ook voor de nederlandse kortingsabbonnenmenten op het duitsegrondgebied

is het niet dinsdag 5 mei ipv maandag 5 mei

Klopt

Koningingsdag? Heb ik wat gemist? Vroeger ben ik wel bij Koninginnedag geweest en dit jaar bij Koningsdag, maar jullie hebben nog een variant... leuk ;-)

Bevrijdingsdag is op Dinsdag. Niet Maandag!

5 mei is een dinsdag is 2015, niet een maanden. Dat is 4 mei, dodenherdenking. Neem aan dat dinsdag 5 mei met een week OV dus NIET gratis reist?

Sorry.. lees dat het hier boven ook al genoemd is.

Ik vind het belachelijk dat elke keer die feestdagen door de weeks niet bij week ov horen. Laat dan gewoon week en weekend ov vrij reizen?? Het valt toch door de weeks. En dan zijn jullie ook nog zo incapabel om er maandag 5 mei 2015 neer te zetten. Deze dag bestaat niet eens. Nu heb ik nog geen duidelijkheid welke dag ik gratis kan reizen.

Ik ben het helemaal eens.

Ik moet 5 mei gewoon naar stage en heel mijn klas met mij. Het is absurd dat ik 20 euro op mijn ov-chipkaart moet zetten om op dinsdag aan schoolopdrachten te werken.

'5 mei is dus een keer per vijf jaar een vrije dag voor jouw werknemers. Tenminste, als daarover in de cao die op jouw bedrijf van toepassing is iets geregeld is. Is dat niet het geval, dan bepaal jij of je medewerkers van een betaalde vrije dag kunnen genieten.' De NS mag dus zelf weten of dit wel of niet een vrije dag is voor de werknemers. Ook mag de NS zelf bepalen of je wel of niet het recht op gratis reizen hebt, aangezien het niet een nationale feestdag/vrije dag is voor iedereen.

Dit noem ik verwend. Wees blij dat de andere dagen wel voor je betaald worden. Het is Eem feestdag dus ik vind het meer absurd van je werk. Succes ;)

Geld het studenten week ov, op 5 mei naar 12 uur wel gewoon?

Waarom gaat de OV voor nieuwe studenten in op1 september terwijl ik eind aug al naar colleges moet?4104

Even voor de duidelijkheid 16 juli kan je al niet meer gratis reizen?? Of 16 juli nog tot 04 00 in de nacht ? Ik moet dit ff weten!!

Ik kom er zojuist achter dat je al moet betalen. :(

Waarom geen over meer op 16 en 17 juli. Ik moet deze dagen nog gewoon naar school. Het is dan de laatste school week nog. Kwam vanochtend achter en kan dus niet naar school. Beetje raar dat het op een doordeweekse dag ingaat.

verplicht

verplicht

Mijn dochter is 16 jaar. Zij gaat op augustus een nieuwe school ROC. Krijgt mijn dochter student ov kaart...

Nee, je dochter is nog geen 18 en gaat niet naar hbo, dus krijgt geen studenten ov, totdat ze 18 is moet je gewoon betalen voor het ov

Door het nieuwe stelsel is het vanaf 1 januari 2017 ook voor minderjarige mbo'ers mogelijk om met het studenten OV te reizen. Nog even geduld dus! ;)

Is mijn studenten Ov geldig maandag 16 mei ?

Mijn dochter moet voor haar opleiding de gehele vakantieperiode stage lopen en ik denk niet dat zij de enige is. Waarom kunnen deze studenten niet gewoon gratis met hun OV reizen? Stage lopen hoort bij de opleidingen en telt ook mee voor de eindexamens c.q. beoordelingen.

Het omzetten van ov. Kan ik dat digitaal doen en gaat deze dan meteen in? Nu nog weekend, moet naar doordeweek.

Oke, er staat in de kalender dat zijn augustus alleen korting reizen is voor student met week OV ( rode kleur), maar dan staat er dat er tot 04:00 16 augustus korting is en daarna weer gratis is voor studenten met een week OV. Weet iemand nou wat het is?

Is de ov weekkaart geldig in deze vakantie?

Reactie toevoegen

CAPTCHA

Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.