Instaptarief OV-chipkaart

Als je met een OV-chipkaart reist geldt er een zogenaamd instaptarief. Hoe hoog dit instaptarief is, is afhankelijk van het type OV-chipkaart waarmee je reist.

Wat is het instap van de OV-chipkaart?

Het instaptarief van de OV-chipkaart is een geldbedrag dat direct bij het inchecken bij het openbaar vervoer van het saldo van je OV-chipkaart wordt afgeschreven. Het doel van het instaptarief is het feit dat vervoerders toch geld binnenkrijgen wanneer mensen vergeten uit te checken. De hoogte van het afgeschreven bedrag verschilt per type OV-chipkaart. Als je een korte reis maakt, krijg je een deel van het instaptarief terug bij het uitchecken met je chipkaart. Maak je een lange reis, dan wordt er naast het instap extra saldo van je OV-chipkaart afgeschreven. Hieronder een overzicht van de verschillende instaptarieven.

Hoeveel geld moet ik op mijn OV-chipkaart hebben staan?

Hoeveel saldo je op je OV-chipkaart moet hebben is afhankelijk van de vervoerder waarmee je reist. Je moet in ieder geval genoeg saldo op je OV-chipkaart hebben om het instaptarief te kunnen betalen. Heb je niet genoeg saldo, dan moet je je OV-chipkaart opladen. Hoe hoog het instaptarief is lees je in de volgende paragraaf.

Hoe hoog is het instaptarief van de OV-chipkaart?

De hoogte van het instaptarief van de OV-chipkaart verschilt per type vervoer (bus, tram, randstadrail, metro of trein). De verschillende treinvervoerders hanteren verder ook niet altijd dezelfde instaptarieven. Zo hanteert de NS hogere instaptarieven voor een anonieme OV-chipkaart dan bijvoorbeeld Syntus en Veolia. Voor studenten met een studenten OV-chipkaart geldt slechts een instaptarief buiten het abonnement, dus op momenten dat er niet gratis gereist kan worden. 

Instaptarief

Bus, tram, Randstadrail en metro

NS trein

Syntus trein

Veolia trein

Anonieme OV-chipkaart

€4,00

€20,00

€10,00

€10,00

Persoonlijke OV-chipkaart

€4,00

€20,00

€10,00

€10,00

Persoonlijke OV-chipkaart met Voordeelurenabonnement

€4,00

€10,00

€10,00

€10,00

Studenten OV-chipkaart (buiten het abonnement)

€4,00

€10,00

€10,00

€10,00

Vergeten uit te checken OV-chipkaart

Ben je vergeten om uit te checken met je OV-chipkaart, dan ben je in principe het instaptarief kwijt. Je kan echter bij de vervoerder via bepaalde formulieren het te veel afgeschreven tarief vaak terugkrijgen.

Reacties

Heb vanmiddag vergeten uit te checken met de Connexxion bus

Ik was op 24 augustus met de tram 2 naar de regulierdwarststraat om +/- 22.00 ik had per ongeluk 2keer uitgechekt en ik besef dat te laat dus ben ik naar de andere tram gegaan om weer uit te checken,maar vandaag zag ik dat mijn saldo nog maar € 2,88 dus heb ik vandaag weer bij gevult naar € 30,88 . Ik weet het niet wat ik doen moet om alles weer recht te zetten. Hopende u hiermee volledig te hebben ingelicht . Inafwachting op u antwoord dank ik u bij voorbaat. Met vriendelijke groet, Mevr [anoniem] GEB 17-12-1952 Kaart nummer: 3528 0202 0265 6992

eerst correct nederlands schrijven lijkt mij handig.

Waarom gelijk zo haten? Is toch helemaal nergens voor nodig ..

Hetgeen dus ook voor Hans geldt...

Ik ben laatst vergeten uittechecken, maar heb een abbonoment. Heeft dat enkele voorwaarden?

Waarom zou je eigenlijk uitchecken bij een reis die duurder is dan het instaptarief?

ik ben vergeten uit te checken met mijn abonnement only kan ik dan gewoon de volgende dag met de tram rijden?

Ik heb laatst met 7 euro op mijn studenten ov in hrt weekend gereist. Geen 10 euro instap tarief dus, mensen die dat ook hebben gehad?

hey! dit klopt dit is mogelijk je kan volgens mij maximaal 3 euro "rood" staan. op het moment dat je inchecked gaat er 10 euro af. op het moment dat je uitchecked en je minder verbruikt heb dan 10 euro krijg je dat geld terug. aangezien je een abbo hebt kunnen ze dit altijd nog terug vragen mocht je meer verbruiken dan 7 euro met je reis.

Yes kan vanaf 7 euro heb ik gemerkt! Dus super chill!

Je kan -4 euro staan op je ov-kaart, dus dat is prima mogelijk.

Ik heb een weekstudente ov. Dus in het weekend heb ik 40% korting. Ik woon zelf in Den Haag. Maar gister was ik in Leiden. Maar ik checkte in bij de bus. Maar ik moest achteraf niet met die bus. Dus ik wilde gelijk uit checken. Maar her apparaat gaf aan: U bent al in/uit gecheckt. En mensen in de bus zeiden tegen mij het maakt niet uit je bent nu gewoon uitgecheckt. Dus ik dacht dat zal dan wel. Maar nu ineens sta ik in de min. En ik weet nou niet precies tot hoever het in de min gaat. Het was als goed is een arriva bus...

Maar maar maar

Als je perongeluk hebt ingechekt en maar toch weer wil uitcheken moet je even 1 halte door of gwn 3 minuten wachten en dan kan je weer uitcheken

en stel dat er nog maar 6 euro tegoed op de ov kaart anoniem staat ! en je moet met de bus of randstadrail 10 km reizen . is dat haalbaar ?

Er wordt per halte €0,29 afgehaald. Dus dat is waarschijnlijk wel haalbaar. Gr | J. de mol

Vraagje!soms reis ik weekend van cuijk naar arnhem maar het zijn 2 verschillense treinen Cuijk - nijmegen is veolia trein dus check ik uit om vervolgens in te checken bij Ns Nijmegen - arnhem maar dan zegt t bij mij teweinig saldo terwijl ik studenten ov heb en weekend 40% korting heb hoe kan mn instap dan 10euro zijn en nog niet genoeg zijn..?

Op zondag 20 maart j.l gereist vanaf Delft Station met bus 55 naar Prof. Krausstraat. Ingecheckt 12:05uur 4,00 euro instaptarief. Hoewel ik herhaaldelijk probeerde uit te checken, is dat niet gelukt. Juiste ritprijs 1,28 euro. Krijg verschil niet terug, omdat de haltes onbekend zijn, ook de instaphalte is onbekend.

Geachte heer/mevrouw vandaag heb ik voor het eerst gebruik gemaakt van de door de Gemeente Nijmegen aangeprezen persoonlijke OV-chipkaart. De Gemeente Nijmegen stelt in de brief van 4-11-2016 kenmerk RO10/16.0009993 dat het reizen voor mensen van 65 jaar en ouder na 09.00 uur en in de weekends op de daarvoor aangewezen trajecten GRATIS is Mij is gebleken dat dit niet zo is. Voor een busreis vanaf de Weezenhof in Nijmegen naar Winkelcentrum Dukenburg en terug werd mij 0,97 in rekening gebracht. Hoe is dit in vredesnaam mogelijk? Ik had hier gaarne een goed antwoord op.

Deze ochtend stond het instaptarief in de bus op €8,- dat had ik niet op mijn chip staan (€7.88) en de aardige chauffeur nam me dus ook niet mee....

Ik ga weer eens met de trein en verlang naar dat ik alleen betaal wat ik reis en niet eerst 20 euro op de kaart moet zetten. Waar je ook heen reist. Leuk voor de mensen die een keer bij iemand langs willen met de trein. Ik reis sinds dien 80% minder met de trein.

Even met de trein naar Alkmaar. Vanaf Obdam enkele rit €3,10. Waarom €20,- instap tarief? Nu moest er eerst weer €10,- op de OV-Chipkaart geladen worden voordat je ermee in kon Checken om terug te reizen. Volgende keer wel weer met de auto.

Hoi. Ik hebben een vraag hoe geld staat nig op me ov ik kan het niet zien in de bus

Leuk systeem hebben ze bedacht! Van iedere Nederlanders 20 euro vangen die je in principe nooit hoeft terug te betalen, is toch al snel 200 miljoen euro :)

Vraagje aan iedereen ik heb een ov aangeschaft waarmee ik wil mee gaan reizen. Dus laad ik mijn nieuwe ov op 10euro erop gezet oke ik stap in de metro vanaf heemraadlaan spijkenisse hiervandaan reis ik naar centraalstation om vervolgens over te stappen naar metro lijn E die naar den haag gaat stap ik bij station rodenrijs uit dat rit koste mij 4,40 plus 1,52 voor de bus totaal kom ik op 5,92 maar als ik een uurnet kaart koopt ben ik maar 3,50 kwijt voor dat zelfde rit plus kan ik nog bus 170 pakken om thuis te komen met dat uurnet kaartje. wat een oplichterij zeg dan maar gewoon een uurnet kaartje kopen veel voordeliger. Of zie ik het verkeerd zeggen jullie het maar want miss snap ik het niet helemaal.

Kan je met een syntus bus als je een studentenov hebt? Ik weet dat je niet met een ariva kan of een qbuzz...

Dit gaat specifiek alleen om R.E.T waarmee ik gereisd hebt de bedragen zijn van station rodenrijs tot aan heemraadlaan spijkenisse dat kost 4.40 en een uurnet kaart kost mij maar liefst 3.50 hiermee kan ik de bus nog nemen ook want met mijn persoonlijke ov kaart kost dat mij weer 1.52 met de bus zo lichten ze mensen op waarom een ov kaart aanschaffen als je voor alles toch apart moet gaan betalen,met een uurnetkaart heb ik toch 3.44 nog over van een totale reis.

Reactie toevoegen

CAPTCHA

Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.