Inchecken studenten OV

Met een studenten OV moet je tegenwoordig ook inchecken, net zoals iedereen met een OV-chipkaart.

Inchecken studenten OV verplicht

Het is tegenwoordig verplicht om in te checken met je studenten OV. Dit geld op momenten dat je binnen je gratis reizen abonnement reist en op momenten dat je niet binnen dit abonnement reist, maar met korting reist op je studenten OV-chipkaart als je gebruik maakt van de trein.

inchecken studenten OV

Niet inchecken betekent een boete!

Check je niet in met je studenten OV-chipkaart of vergeet je in te checken met je OV studentenkaart, dan riskeer je een boete. Als een conducteur erachter komt dat je niet hebt ingecheckt kan je een boete krijgen, zelfs als je gratis kan reizen. Kon je op het moment van niet inchecken niet gratis reizen, dan zal je naast de boete mogelijk ook een treinkaartje moeten kopen. Het is dus ten zeerste aan te raden om altijd in en uit te checken met je OV studentenkaart!  

Eerst hoefde niet te worden ingecheckt met de OV-studentenkaart

Toen de OV-chipkaart werd geintroduceerd werkte de systemen van de verschillende vervoerders nog niet optimaal en hoefden studenten nog niet in te checken met hun OV-chipkaart. Vaak mochten ze wel inchecken, maar dit was nog niet verplicht. Bij de NS konden studenten zelfs niet inchecken met hun studenten OV-chipkaart op momenten dat ze niet gratis konden reizen. Je moest daarom als je week studenten OV-chipkaart of je weekend studenten OV-chipkaart niet geldig was een kaartje kopen.

Instaptarief studenten Ov-chipkaart

Studenten die reizen met een studenten OV-chipkaart betalen vaak een lager instaptarief dan sommige andere chipkaart soorten. Zo moet een houder van een anonieme OV-chipkaart bij de NS een instaptarief van €20 euro betalen, terwijl studenten maar €10 euro betalen.

Reacties

Beste L.S., Tot mijn spijt moet ik mededelen dat bovenstaande informatie incorrect is. In mijn nabije omgeving heb ik inderdaad meegemaakt, dat studenten een boete kregen voor het niet inchecken. Deze is echter onterecht en dient dan ook absoluut NIET betaald te worden. De studenten kunnen geen boete krijgen(als zij gratis reizen), doordat de overheid deze kosten heeft afgekocht. Hierdoor heb je een soort diplomatieke immuniteit voor het inchecken. Groet, DragonSlayer666

Dragonslayer666 zegt dat zo'n boete niet betaald moet worden en dat hij afgekocht is door de overheid. lLijkt me terecht. Vraag aan hem: hoe toon je dat aan?

Hoe zou ik deze boete dan ongedaan moeten maken?? Want ik heb precies hetzelfde, puur en alleen omdat ik was vergeten in te checken, ze liet me niet eens toe om bij het eerstvolgende station uit te stappen en in te checken als bewijs dat ik gratis reis..

Holy shit, die naam!

Helaas moet ik constateren dat DragonSlayer666 het zelf helemaal mis heeft. Het is namelijk zo dat er altijd ingecheckt moet worden, ook met een studenten OV. Het is namelijk wettelijk geregeld dat een ov-chipkaart pas geldig is wanneer het voor die reis is ingecheckt, ongeacht of er op saldo wordt gereisd of dat er een product op staat. Een boete is zeker niet op voorhand onterecht. Echter is het vaak wel zo dat een conducteur kan zien dat er met een studentenproduct gereisd wordt. Om misbruik tegen te gaan zal er dan in veel gevallen wel degelijk een boete worden gegeven, maar daar kun je vaak met succes bezwaar tegen maken. Om te voorkomen dat mensen dit te pas en te onpas gaan doen, wordt e.e.a. vaak wel geregistreerd en zal bij herhaling de boete wel moeten worden betaald. De boete bestaat altijd uit het normale ticket-bedrag verhoogd met 35 euro (vanaf 01-04-2016 wordt dit 50 euro) Vriendelijke groet, JDV

Ik heb een boete gekregen in de tram omdat er iets mis is gegaan bij het inchecken. Daarom wil ik graag een nieuw OV chipkaart aanvragen, waar kan ik dit doen? Je mag toch 1x in het jaar een boete krijgen als je een studentenkaart OV heb en die hoef je dan toch niet te betalen? Maar hoe regel ik dit?

Ik heb vorige week mijn studentenreisproduct geactiveert. Hij werkte in de bus maar toen in in de trein wou stappen stond er "kan niet inchecken/ uitchecken, hoe zit dat?

Mensen, Vanaf 01-04-2016 mag de groep die een abbonement heeft (studenten-ov, vrijreizen, etc..) geen boete meer krijgen voor het niet uitchecken. Zij mogen namelijk geen zwartreiders worden genoemd omdat hun product betaald is. Dit is dan wettelijk verboden! Volgende stap moet zijn: Openbaar vervoer moet ons alle boetes terugbetalen die zij ons onterecht hebben uitgedeeld! Dit is te controleren in de archieven. Mijn stem is er al!

Hoi ik heb een boete gekregen in de trein, maar ik heb gewoon studentenov. waar kan ik mijn geld declareren?

Heb gewoon ingecheckt groen lampje in de bus! En dan komt er controle laat ik mijn pasje zien zegt die niet ingecheckt!!???? Wthell dit was erg vreemd anders zou de buschauffeur mij ook niet door laten lopen! En dan boete van €25 betalen om niks. Dit vind ik gewoon RAAR! ik ga zeker nu een klacht indienen! Zo dommm

Ik heb vandaag met mijn ov gereisd overal ingecheckt en bij overstap op de metro ging er iets niet goed nu toch een boete gekregen.... Weet iemand wat ik nu kan doen?

Er was onlangs een uitspraak in het hooggerechtshof waarin een abonnementhouder van zijn boete werd ontdaan omdat het niet zuiver was iemand te beboeten die betaald heeft. Nu vraag in me af of mijn studenten-ov geldt als abonnement? Volgens mij wel, maar ik wil het checken voor ik het risico loop!

Ja, dit geld als abbonement. Je betaalt er ook voor en hebt er waarschijnlijk een schuld voor die pas word kwijtgescholden als je je opleiding binnen 4 of 10 jaar haalt. Dus doe je dat niet dan moet je het gewoon betalen. Dus je hoeft geen boete te betalen.

Reactie toevoegen

CAPTCHA

Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.