Inchecken OV-chipkaart

Als je reist met je OV-chipkaart moet je inchecken, zelfs als je een student bent. Hoe gaat inchecken te werk en waar moet je op letten? Als je vergeet in te checken kan je een boete krijgen.

Hoe check ik in met mijn OV-chipkaart?

Je kunt inchecken met je OV-chipkaart met een paar eenvoudige stappen.

  1. Voordat je gaat reizen is het handig om te weten of je in het voertuig waarmee je gaat reizen moet inchecken of dat je dit buiten het voertuig moet doen. Bij sommige trams moet je bijvoorbeeld buiten de tram inchecken en bij andere trams buiten de tram. Bij de bus check je altijd in de bus in, terwijl je bij de trein altijd buiten de trein moet inchecken bij een OV-chipkaart paal.
  2. Weet je of je in het voertuig of buiten het voertuig moet inchecken, houdt dan vervolgens je OV-chipkaart voor de OV-chipkaartlezer van de OV-chipkaartpaal of het incheckpoortje. Vaak kan je de OV-chipkaart in je portemonnee laten zitten omdat de incheckpaal door je portemonnee heen kan lezen. Lukt het niet op deze manier in te checken, haal dan alsnog je OV-chipkaart uit je portemonnee om in te checken.
  3. Zodra je een redelijk harde, maar korte piep hoort ben je ingecheckt met je OV-chipkaart. Je ziet dan een bericht op het scherm van het incheckpoortje staan, dat bijvoorbeeld ‘goede reis’ kan zijn.
  4. Als het inchecken mislukt hoor je een andere pieptoon of geen pieptoon. Hoor je geen pieptoon, dan zou de incheckpaal of je OV-chipkaart kapot kunnen zijn. Hoor je een andere pieptoon, dan staat er meestal een bericht op de incheckpaal dat aangeeft wat het probleem is. Je saldo zou bijvoorbeeld te laag kunnen zijn, waardoor je je saldo eerst moet opladen voor je kunt reizen.

Uitleg inchecken OV-chipkaart

Als je incheckt met je OV-chipkaart, dan wordt je OV-chipkaart door de automaat gecontroleerd. Er wordt gekeken of je bijvoorbeeld abonnementen op je OV-chipkaart hebt staan, waarmee je bijvoorbeeld gratis of met korting reist. De chipkaartlezerhoudt hier rekening mee. Heb je geen abonnementen op je OV-chipkaart, dan wordt gewoon het reguliere bedrag van je saldo afgehaald als je genoeg saldo hebt. Heb je niet voldoende saldo op je OV-chipkaart staan, dan kan je niet inchecken en dus ook niet reizen. Je zal eerst je saldo moeten opladen. Er wordt namelijk als je incheckt een instaptarief van je OV-chipkaart saldo afgeschreven. Afhankelijk van het type kaart waarmee je reist (persoonlijke OV-chipkaart, anonieme OV-chipkaart of studenten OV-chipkaart) zal het instaptarief hoger of lager zijn.

Inchecken met je OV-chipkaart bij de NS

Inchecken studenten OV

Studenten moeten inchecken met hun studenten OV. Toen de OV-chipkaart nog maar net was ingevoerd hoefde dit vaak nog niet en bij de NS moeten studenten nog maar sinds 1 januari 2012 verplicht inchecken.

Uitchecken OV-chipkaart

Meer informatie over uitchecken met je OV-chipkaart lees je hier.

Reacties

Help !! , Ik kan niet in of uitchecken.. Ik weet niet waar het aan ligt er staat 80 euro op wat ik nodig heb voor school het gaat overigens om een anonieme OV

conducteur lukte het ook niet Ik wil nu een nieuwe kaart met het saldo van de oude

Opgelost, Het bleek dat de OV niet geactiveerd was voor NS

Mijn vrienden vinden mij iritant en cool. Mijn moeder wil dat ik iets aan mijn uiterlijk doe. Mag ik wel het OV in?

Nee

Mijn zoon heeft een altijd korting abonnement en heeft die vanmiddag opgehaald. Wij wilden de kaart ook gelijk opwaarderen maar nu blijkt dat hij een saldo van -€4,-heeft, hoe kan dit vorig jaar heeft hij gereisd met een trajectkaart en hij reist alleen van en naar school met de bus verder nooit.

Hoe los ik dit op?

CholeraNS, weer een boete gekregen voor ''niet inchecken'', dit terwijl ik gewoon een geldig studentenabo heb. Tijd om deze onzin open te breken!

Je moet ook gewoon inchecken eikel

Je moet wel gewoon inchecken eikel

Er staat ruim 50 € op mijn ov Altijd kunnen in/uitchecken Laatste week piept hij niet meer Staat wel op actief. Wat moet/kan ik hiermee

Reactie toevoegen

CAPTCHA

Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.