Anonieme OV-chipkaart

Een anonieme OV-chipkaart staat niet op naam en is niet persoonsgebonden. Je kunt er met meerdere mensen mee rijden.

Wat is een anonieme OV-chipkaart?

Een anonieme OV-chipkaart is in tegenstelling tot een persoonlijke OV-chipkaart niet persoonsgebonden en staat een anonieme OV-chipkaart niet op naam. De kaart is geheel anoniem. Dit zorgt voor voor- en nadelen voor de gebruiker van deze chipkaart.

Voordelen anonieme OV-chipkaart

Een anonieme OV-chipkaart heeft enkele voordelen tegenover een persoonlijke OV-chipkaart.

 • Het eerste voordeel is dat je de kaart kunt delen met andere mensen. Zo zou je bijvoorbeeld twee anonieme OV-chipkaarten voor je gezin kunnen aanschaffen, zodat verschillende mensen met dezelfde OV-chipkaart kunnen reizen. Let er wel op dat je niet met meerdere mensen tegelijk met een anonieme OV-chipkaart kunt reizen. Reis je dus met twee mensen tegelijk naar een bepaalde bestemming, dan moet je twee OV-chipkaarten hebben.
 • Een anonieme OV-chipkaart kan je kopen in de winkel. Ook dit is voordelig, omdat je zo niet moet wachten tot de OV-chipkaart wordt bezorgt.
 • Een anonieme OV-chipkaart is meteen te gebruiken als je saldo op de chipkaart hebt opgeladen. Je hoeft geen abonnementen op te halen.
 • Als werkgever kan het handig zijn om een anonieme OV-chipkaart aan werknemers te geven, zodat de werknemers niet hun reiskosten hoeven voor te schieten en achteraf te declareren.
 • Je privacy is beter gewaarborgt met een anonieme OV-chipkaart dan met een persoonlijke OV-chipkaart. Niemand weet namelijk wie er met de anonieme OV-chipkaart reist. Bij een persoonlijke OV-chipkaart weet het bedrijf achter de OV-chipkaart wie met de chipkaart reist, wanneer hij dat doen en waarheen, ook al doen ze daar in principe niets mee.

Nadelen anonieme OV-chipkaart

Er zijn ook nadelen verbonden aan een anonieme OV-chipkaart.

 • Op een anonieme OV-chipkaart kunnen geen abonnementen staan, waardoor je als student geen anonieme OV-chipkaart kunt gebruiken als je gratis wilt reizen. Ook als je bijvoorbeeld een kortingsabonnement of een jaarabonnement wil gebruik, is een anonieme OV-chipkaart geen optie.
 • Bij een anonieme OV-chipkaart wordt een hoger instaptarief gehanteerd dan bij een persoonlijke OV-chipkaart. Hierdoor moet je dus meer geld op je OV-chipkaart zetten voordat je kunt reizen met het openbaar vervoer.
 • Bij een anonieme OV-chipkaart kan je niet kiezen voor automatisch opladen. Hierdoor moet je dus handmatig de kaart opladen, wanneer je saldo te laag wordt.

Anonieme OV-chipkaart aanvragen

Een anonieme OV-chipkaart kan je aanvragen bij verschillende winkels en verkooppunten. Hieronder volgt een overzicht. Je kan een anonieme OV-chipkaart aanschaffen:

 • bij verkoopautomaten op stations
 • bij sommige tabaksspeciaalzaken
 • bij verschillende supermarkten
 • bij sommige Bruna’s
 • bij verschillende OV bedrijven als de NS, Connexxion en Veolia.

Kosten anonieme OV-chipkaart

Een anonieme OV-chipkaart kost €7,50 en als je reist met de anonieme OV-chipkaart kost dit natuurlijk ook geld. Zoals eerder gezegd moet je ook een instaptarief betalen als je reist met een anonieme OV-chipkaart.

Vergeten uit te checken anonieme OV-chipkaart

Ben je vergeten uit te checken met een anonieme OV-chipkaart, dan kan je het te veel betaalde bedrag terugvragen van de vervoerder. Hoe dat kan en waar je de formulieren kunt vinden lees je bij ‘vergeten uit te checken’.

Anonieme OV-chipkaart kwijtgeraakt of kapot

Als je je anonieme OV-chipkaart bent kwijtgeraakt of als de anonieme OV-chipkaart kapot is kan je weinig doen. Is je anonieme OV-chipkaart kwijtgeraakt, dan kan je deze, omdat de OV-chipkaart anoniem is niet laten blokkeren. Je bent met andere woorden het saldo dat op de kaart stond kwijt. Je zal een nieuwe anonieme OV-chipkaart moeten aanvragen. Als je anonieme OV-chipkaart kapot gaat zal je ook een nieuwe anonieme OV-chipkaart moeten aanschaffen.

Reacties

Wij hebben bij Arriva een anonieme Ov. Chipkaart gekocht en toen konden we niet bij een NS poortje inchequen. Klopt dat wel? Je kan toch door het hele land reizen, dat was de opzet. Graag uw reactie

Kaart moet je voor gebruik trein ff activeren op station bij kaartautomaat. Had mijn dochter ook. Ze heeft de anonieme kaart al n paar jaar maar alleen voor de bus gebruikt

het kan zijn dat u de kaar nog niet had aangezet voor reizen met de trein, dit kan bij alle oplaadstations. mvg, Justin

Zeer waarschijnlijk had het poortje storing of heeft u uw chipkaart nog niet geactiveerd. Mocht dit niet het geval zijn en kunt u. nog steeds niet inchecken verwijs ik u door naar een kantoor van een OV-bedrijf

Heb ik ook meegemaakt. Je moet minimaal 20 of 30 euro op je chipkaart hebben staan om in te kunnen checken. Belachelijk voor de incidentele keer dat er met de trein gereisd wordt en om je geld weer terug te krijgen kost het je weer 2,50. Net de belastingdienst, makkelijker kunnen we het niet maken maar wel moeilijker.

Het zou inderdaad "netter" zijn dat er een melding komt als: Saldo te laag, bij inchecken bij de NS. Als je kosteloos een anonieme ov-chipkaart wilt opheffen moet je er meer dan 30 euro op hebben staan, dan is het gratis (?) dat is ook niet netjes. wat maakt het bedrag nou uit? Bet berekenen van administratiekosten zou inmiddels afgeschaft zijn.

Ik heb een anonieme kaart omdat ik weinig met het OV reis. Bij het checken van het saldo vandaag verscheen ook de mededeling dat de geldigheid verloopt in febr.2013. Weet iemand hoe dit zit. Ik dacht dat de kaart onbeperkt geldig zou zijn.

Vanaf het begin van de ov kaart was al bekend dat hij 5 jaar geldig is Ik heb het begin meegemaakt van de kaar als conducteur op de tram

ik vind de hele ov chipkaart onzin wat dacht je van de oude mensen dan die snap er helemaal niks meer van hun kom helemaal door de war. strippenkaart was toch de beste oplossing voor iedereen. ze denken alleen maar aan hun knip niet aan oudere of jongere mensen die niet zoveel geld hebben laat ze beter naar ons volk kijken wie al arm worden. arme worden arme,rijke worden rijke zo is het nu wel ik hoop dat jullie hier mee eens bent

Zeer interessant. Ik ben benieuwd hoe jij denkt dat rijken rijker worden door te reizen met een OV-chipkaart. Dan ga ik die truc van je direct gebruiken. Ergo, denk na voordat je onzin uitkraamt ;-)

Arriva OV chipkaart (anoniem) nog geladen met ruim 10 eutjes. Geldig: 2014 Rennen een bus in die acuut vetrekt. Probeer in te loggen: "kaart verlopen". Mijn vrouw idem dito. Het is net 2013! Volgende halte verplicht uitstappen dus. Zoek het maar uit... Kzooi!

Hallo, ik ben mijn anonieme - ov kwijt en twee stukken gebroken gevonden. Ik ben erg woedend, dat dit mij is overkomen. Wat ik wel prettig zou vinden, dat ze het moeten vergoeden. Ik heb 20 euro erop, zouden jullie er wat aan kunnen doen. Ik vind dit heel erg onzin, als jullie RET niet zouden vergoeden... Het kost namelijk ook geld. Als ik een nieuwe anonieme kaart moet gaan kopen. Hopelijk wordt er op gereageerdt op deze bericht met vriendelijke groet, Chantal

kan je met een anonieme ov je saldo kijken op www.ov-chipkaart.nl

hoe doe ik dat. Hoe kan ik het saldo bekijken

deze kaart heb ik nu over

wil weten wat ik nu op mij ov heb staan

Ik wilde in het Haga ziekenhuis 20erbij storten maar na een week kreeg ik mijn geld opmijn bankrekening terug ,WAAROM

Dat komt denk ik om dat je je saldo niet heb opgehaald bij een automaat

Kan ik mijn saldo online bekijken van mijn anonieme chipkaart?

wat is mijn huidige saldo

opgeladen met 10,00 euro. Saldo volgens kaartautomaat 8,16 euro

https://www.ov-chipkaart.nl/ov-chip-en-gebruik/gebruik/ov-reishistorie-anonieme-kaart.htm

Je moet je ov eerst activeren op de ns site om met ns te kunnen reizen!!!!

Zodra je de eerste keer met je anonieme OV-kaart vergeten bent uit te checken, bv. bij de NS (terugvragen via een opzettelijk klant demotiverende kostentraject, bellen en zo) tenminste als je echt anoniem wilt blijven en geen account hebt aangemaakt. Indien je het geld terug wilt ontvangen moet je gegevens zoals kaartnummer, bankrekening, NAW doorgeven vervolgens is het voor bv. de NS een fluitje van een cent om je kaart te koppelen aan jouw naam en alle andere gegevens die dan bekend zijn. Dus hoezo anoniem? Bovendien is de reisgeschiedenis van je kaart nu ook aan jou te koppelen. En dan zal de NS misschien zeggen "maar dat doen wij niet hoor r". In dat geval verwacht ik een contractbreuk vergoeding van 10.000 per overtreding. Zolang dat er niet is is vertrouwen misplaatst. Daarnaast kunnen de belastingdienst of justitie natuurlijk allerlei (verzoeken) doen tot inzage. Kortom, de anonimiteit kan vanaf dat moment mijns inziens niet meer gegarandeerd worden.

Ik heb vandaag een anonieme ov kaart gekocht en heb er meteen een tegoed van 40 euro op gezet. Later ben ik met de trein geweest en nu wil ik mijn saldo bekijken, helaas werkt dit niet op ovchipkaart.nl, is er nog een andere site waar ik dit kan controleren?

Beste, Wil graag mijn saldo op de anonieme ov checken' Mvr.gr. K.Borsch

https://www.ov-chipkaart.nl/klantenservice/zelf-regelen/ov-reishistorie-anonieme-kaart.htm

https://www.ov-chipkaart.nl/ov-chip-en-gebruik/gebruik/ov-reishistorie-anonieme-kaart.htm

Ik wil een anonieme Ov-chipkaart voor mij bezoeken.

Ik heb zojuist een anonieme kaart gekocht. Hoeveel saldo is er nodig voor het reizen naar bijvoorbeeld Rotterdam als ik uit Nijmegen kom? op www.ns.nl staat namelijk als tarief : Totaal € 18,90. (Enkel) betekent dat ik dan minimaal 40 euro op mijn kaart moet hebben staan?

ik wil weten wat er nog op staat

ik wil het saldo weten van mijn ov

https://www.ov-chipkaart.nl/ov-chip-en-gebruik/gebruik/ov-reishistorie-anonieme-kaart.htm

Hallo, op mijn anonieme OV. Chipkaart staat een geldigheid tot 1 juni. Kan ik na die tijd de kaart echt niet meer gebruiken? Ik krijg de kaart nooit helemaal leeg. Wat kan ik dan doen met het saldo dat er nog op staat?

net weer twintig euro er bij opgezet, blijkt de kaart niet te lezen door de conducteur. Heel vervelend want je wordt meteen verdacht van zwartrijden. Ik kon wel in- en uitchecken en nu staat er nog 27 euro op. Kan ik dat saldo op een nieuwe anonieme kaart zetten of ben ik dat nu kwijt?

Kun je met een anonieme ov kaart ook een ov fiets huren?

De geldigheidsdatum van de anonieme OV chipkaart moet zeker bij de nadelen worden vermeld. In mijn ogen wederom geldklopperij aangezien na het verlopen van de geldigheidsdatum opnieuw een nieuwe anonieme kaart moet worden aangeschaft. Daarnaast is het mij niet duidelijk hoe ik het resterende saldo van de kaart zou kunnen halen voor verlopen van de datum, met name aangezien voor het reizen een minimaal bedrag op de kaart moet zijn hetgeen betekent dat je het kaartsaldo ook niet makkelijk "oprijdt" tot nul.

Je schijnt t saldo van de anonieme chipkaart terug op je bankrekening te kunnen laten storten via met formulier ovchipkaart.nl.

saldo terugstorten

saldo terug storten

kan ik mijn resterende bedrag van mijn anonieme OV- kaart terug storten op mijn rekening

kan ik het gestorte bedrag terug krijgen

Ovchipkaart kwijt

Over chipkaart kwijt

Voor mij onverwacht kaart verlopen. Heb inmiddels een andere kaart. Kan de saldo over laten maken op mijn nieuwe? of kan ik het geld terug krijgen?

Ik heb een anonieme ov chip gevonden vandaag. Geldig tot 01-11-2018. hoe kan ik de eigenaar bereiken of kan ik de kaart omzetten naar mij zelf en dan uiteraard niet het geld gebruiken dat er wellicht nog op staat van de ander. Of kan ik de boel annuleren zodat de eigenaar zijn of haar geld terug krijgt.

De ov kan van mij zijn want ik ben mijn ov kwijt

Over chipkaart kwijt

kan ik het bedrag terug krijgen wat er op staat

Of Ben ik het geld Dan kwijt?

Reactie toevoegen

CAPTCHA

Deze vraag wordt gebruikt om spam inzendingen te vermijden.